De zorgsector staat voor de opdracht structurele veranderingen door te voeren. De kwaliteit van zorg moet worden verbeterd en tegelijkertijd moet de zorg in korte tijd veel efficiënter en doelmatiger worden. Dit is een complexe opdracht. De vastgoedorganisatie speelt daarin een cruciale rol.
Voorstellen voor herontwerp of nieuwbouw worden vaak gedaan door de zittende organisatie en vanuit een pragmatische insteek. Veelal heeft een vastgoedvraagstuk echter een organisatorische achtergrond. Waarom is er gebrek aan ruimte, waarom moet er bijgebouwd worden? De vraag is wat zijn de beoogde werkwijze en afspraken over multifunctioneel ruimtegebruik. Heeft iedereen een eigen werkplek, is dat nodig? Kunnen poliklinieken tussen vakgroepen worden gedeeld? Zijn zij wel uniform genoeg vormgegeven? Werkt de kliniek als een harmonica of houdt elke afdeling zijn eigen bedden vrij om pieken op te kunnen vangen? Welke afspraken horen daarbij om zo te kunnen werken en waar worden die belegd en gehandhaafd?
Dergelijke vragen kunnen beantwoorden vergt een strategische positionering van de vastgoedorganisatie, maar ook kennis van processen en benodigde capaciteiten. Vaak wordt het ziekenhuis ontworpen op piekbelastingen. Dit maakt vastgoedinvesteringen riskant en ook onhaalbaar. Wij ondersteunen de zorgorganisatie en hun vastgoedorganisatie zodat deze de volledige infrastructuur faciliteert die er voor zorgt dat de juiste behandelingen op de juiste plek, op het juiste moment, door de juiste mensen en met de juiste voorzieningen, plaats kunnen vinden.
“De grote toegevoegde waarde van CEAN is het neerzetten van een hele goede samenhang tussen bouw, huisvesting, architectuur en de bedrijfsvoering. Ze zijn erop gericht om te zorgen dat het als geheel, en niet alleen op specifieke onderdelen, goed functioneert.”
Manager Facilitair Bedrijf Ziekenhuis