De invloed van het programma van eisen en ontwerp op kwaliteit van zorg is groot. Hoe kan zorg zodanig worden georganiseerd dat vanuit het perspectief van de individuele patiënt direct waarde wordt toegevoegd aan kwaliteit van leven en ervaren zorg? Hoe zorgen we dat het ontwerp betaalbaar is en duurzaam past bij de zorgexploitatie?
Onze insteek is dat een ontwerp voor verbouw of nieuwbouw altijd moet leiden tot betere kwaliteit en lagere kosten. Het optimale zorgpad van de patiënt en het verblijf van de cliënt vormen de basis. Onnodige processtappen en herhaling van handelingen moeten worden vermeden. Ook kijken we mee naar een optimale inzet van medewerkers, waarbij kwaliteit van zorg leidend is. Dit doen we op afdelingsniveau of of het niveau van het gehele zorgcomplex. Zo brengen we in zorggebouwen de menselijke maat en dragen we bij aan betere betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg.
De mogelijke verbeteringen, gewenste zorgconcepten en nieuwe werkwijze worden vastgelegd in een strategisch vastgoedplan. Dit vormt het toetsingskader om structureel te werken aan verbetering en innovatie en tegelijk de investeringen in balans te houden. Het programma van eisen wordt hieraan getoetst evenals het ontwerp. Het ontwerp vormt vervolgens de blauwdruk waarbinnen de zorgorganisatie en de infrastructuur samen moeten zorgen dat de juiste behandelingen op de juiste plek, op het juiste moment, door de juiste mensen, met de juiste voorzieningen plaatsvinden.
Ik hoef me bij CEAN nooit zorgen maken. Ze zorgen dat de kwaliteit fantastisch is. Bestuurders willen geen gedoe hebben, en ze huren graag iemand in die zorgt dat het opgelost wordt. CEAN is zo’n partij. Ik zal ze altijd aanbevelen als collega bestuurders een issue hebben met strategie, processen en vastgoed. Ze zijn gewoon heel goed.”
Anitra Louwers, voormalig voorzitter Raad van Bestuur Stichting Sint Jacob